NR - Naturgummi

Naturgummi, även kallat NR, är det enda icke-syntetiska gummit och det har varit i kommersiellt bruk sedan början av 1900-talet. Det är en naturligt förkommande elastomer som utvinns i form av latex från Hevea Brasiliensis-trädet som odlas på plantager. Därav har naturgummi fördelen av att vara ett förnybart biologiskt nedbrytbart material som gör det till ett mer miljövänligt alternativ jämfört med syntetiska polymerer som tillverkas av icke-förnybara råvaror.

Naturgummi är en elastomer känd för sin goda utmattningsbeständighet och är därför ett utmärkt val för dynamiskt arbetande komponenter där man eftersträvar att reducera vibrationer och stötar i mekaniska och industriella applikationer. Dess långa hållbarhet och förmåga att bibehålla sina egenskaper även under långvarig kontinuerlig användning gör det till ett lämpligt material för gummidämpare, däck, gummiduk, packningar och gummifjädrar.

Naturgummi har låg värmebeständighet och är känsligt för angrepp av ozon vilket kan förbättras genom tillsättning av exempelvis antioxidanter och antiozonanter.
NR - Naturgummi, NR material
Basegenskaper naturgummi
egenskaper

NR - Naturgummi / Isoprengummi

Natur- och isoprengummi (NR / IR) har hög elasticitet och brottgräns samt goda nötnings- och utmattningsegenskaper.

Ozonbeständigheten är låg men kan förbättras genom tillsättning av exempelvis antiozonanter och skyddsvaxer.
 • Max.temperatur: 80°C
 • Min.temperatur: -50°C
 • Rivhållfasthet: 4
 • Sättning vid -30 till +70°C: 4
 • Sättning vid +70 till +150°C: 1
 • Avnötning: 4-5
 • Olje- och bensinbeständighet: 1
 • Väder- och ozonbeständighet: 1-2
 • Värmeåldring: 1-2
 • Vidhäftning till metall: 4-5
 • Vidhäftning till textil: 4-5
Betygsskala för tabell
5 - Utmärkt / 4 - Mycket god / 3 - God / 2 - Mindre god / 1 - Dålig

Gummiprodukter i NR - Naturgummi

Nedan finner ni några av alla exempel av produkter som tillverkas i naturgummi:

Däck: Naturgummi är en av de viktigaste komponenterna vid däcktillverkning. Dess elastiska egenskaper, låga värmeuppbyggnad och höga motståndskraft mot slitage gör naturgummi till det perfekta valet för att skapa slitstarka däck som klarar av att hantera olika väg- och väderförhållanden.

Industriella tätningar: Naturgummi används för tillverkning av olika typer av tätningar så som o-ringar, v-ringar och packningar. NR:s goda elastiska egenskaper medverkar till att förhindrar läckage och möjliggöra kontroll av tryck i olika applikationer.

Gummidukar och gummimattor: Naturgummi används även vid tillverkning av gummidukar och gummimattor. Ofta med syftet att reducera halkrisk och skydda ytor mot slitage och vätskor. Dessa produkter används ofta i industriella och kommersiella miljöer såsom lagerlokaler, restauranger och sportanläggningar.

Gummibandsprodukter: Elastiska band och gummiband är produkter som vanligtvis tillverkas av naturgummi. Produkterna används inom en rad olika tillämpningar, allt från kontorsmaterial till industriella miljöer där man utnyttjar naturgummits elastiska egenskaper vid olika belastningar.

Gummihandskar: Naturgummi används vid tillverkning av exempelvis engångshandskar och industriella skyddshandskar. NR:s biokompabilitet gör det till ett lämpligt material för att skydda händer i medicinska och industriella miljöer.

Gummifjädrar: Gummifjädrar som används inom fordons- och transportindustrin består ofta av naturgummi. Gummifjädrarnas uppgift är att absorbera och minska vibrationer och stötar vilket förbättrar komfort och säkerhet under resor och transporter.

Detta är bara några exempel på alla de produkter som tillverkas av naturgummi. Naturgummis elastiska egenskaper, slitstyrka och resistens mot yttre miljöpåverkan gör det till det självklara materialvalet till många produkter.