BR - Butadiengummi

Butadiengummi, även kallat BR, är homopolymer av butadien och är en mångsidig och elastisk polymer. Det är den syntetiska polymer som främst används som ersättare till naturgummi. Butadiengummi har utmärkt slitstyrka och studselasticitet. och används bland annat vid tillverkning av däck, slangar, tätningar och gummibandsprodukter.

En av de främsta egenskaperna hos butadiengummi är dess utmärkta motstånd mot slitage och nötning. Vulkanisat av 100% BR har den bästa elasticiteten och lågtemperaturegenskaperna av alla gummimaterial, med undantag för silikongummi. BR klarar höga belastningar utan att förlora sina egenskaper vilket gör butadiengummi till ett pålitligt val för produkter som används under tuffa förhållanden med krav på hög slitstyrka.

Butadiengummi har låg resistens mot olja, bensin och kolvätelösningsmedel. Även värmebeständigheten är låg och polymeren är känslig för angrepp av ozon.

En annan fördel med butadiengummi är dess förmåga att blanda och binda med andra polymerer. Genom att blanda butadiengummi med andra material kan man förbättra och anpassa gummit till att kunna uppnå en bred variation av egenskaper hos slutprodukten.
BR - Butadiengummi, BR material
Basegenskaper butadiengummi
egenskaper

BR - Butadiengummi

Butadiengummi har något bättre slitstyrka än naturgummi och högt betyg när det kommer till nötnings egenskaper.
 • Maxtemperatur: 90°C
 • Mintemperatur: -75°C
 • Rivhållfasthet: 3
 • Sättning vid -30 till +70°C: 4
 • Sättning vid +70 till +150°C: 1
 • Avnötning: 5
 • Olje- och bensinbeständighet: 1
 • Väder- och ozonbeständighet: 1-2
 • Värmeåldring: 1-2
 • Vidhäftning till metall: 4-5
 • Vidhäftning till textil: 4-5
Betygsskala för tabell
5 - Utmärkt / 4 - Mycket god / 3 - God / 2 - Mindre god / 1 - Dålig

Gummiprodukter i BR - Butadiengummi

Butadiengummi (BR) används i många olika applikationer. Nedan finner ni några typiska exempel på produkter som tillverkas av butadiengummi:

Däck: Ett av de mest kända och utbredda användningsområdena för BR-gummi är i tillverkningen av däck. Butadiengummi ingår i sidoväggarna och slitbanorna. För att förbättra däckens egenskaper blandas BR ofta med NR och SBR för att skapa slitstarka och nötningsbeständiga däck till bilar, lastbilar och motorcyklar.

Innerslangar:Butadiengummi används för att tillverkning av innerslangar förblästring.

Gummimattor och golvytor: Butadiengummi används för att tillverka gummimattor och golvytor för olika ändamål där man eftersträvar egenskaper som isolering, halkskydd och bullerdämpning. Detta i kombination med gummits goda slitstyrka och elastiska egenskaper skapar en tålig yta som klarar tuffa förhållanden samtidigt som det ger stötdämpning.

Skosulor, grepp & handtag: Butadiengummi används för tillverkning av skosulor då dess egenskaper ger både stötdämpning och komfort. Det används också för att tillverka olika gummidetaljer, som handtag, knappar och grepp, inom olika industrisektorer.

Detta är bara några exempel på alla de produkter som BR-gummi används till. Materialets mångsidighet gör det till ett populärt val inom olika branscher och applikationer där elastiska och hållbara material eftersöks.